Marsha P Johnson: ikonik drag queen

Renkli ve gösterişli bir figür olan Marsha P. Johnson, kendisini drag queen olarak tanımlayan ikonik bir Afro-Amerikan eşcinsel özgürlük aktivistiydi. Bu makale için yaptığımız araştırma sırasında Johnson’ın cinsiyet kimliği açısından kendisini tam olarak nasıl tanımladığına dair çelişkili kanıtlar bulmamıza rağmen, yine de aslında transseksüel bir kadın olma ihtimali güçlüdür.

drag queen marsha p johnson

Biyografi Marsha P Johnson

Marsha 24 Ağustos 1945 tarihinde Elizabeth, New Jersey’de doğdu. Mount Teman African Episcopal Kilisesi’ne devam ederek katı bir Hıristiyan terbiyesi aldı ve zor bir çocukluk geçirdi. Liseden mezun olduktan sonra New York’taki Greenwich Village’a taşındı, ne yazık ki o zamanlar çok fakir ve evsizdi, görünüşe göre sadece on beş doları ve bir çanta dolusu kıyafeti vardı. Hayatta kalmak için umutsuzluğa kapılan Martha seks işçisi oldu ve 100’den fazla kez tutuklandığını iddia etti.

Marsha’nın LGBT tarihine katkısı açısından ve Black Lives Matter küresel ırkçılık karşıtı protestosunun ardından Marsha P. Johnson’ın önemi büyüktür.
Kendisi aslında öncü bir figür olmasıyla ünlüdür – ” eşcinsel haklarını aktif olarak tesis etmeye çalışan eşcinsel kurtuluş hareketinin sadık bir savunucusu “. Bu nedenle, diğer şeylerin yanı sıra, 1969’daki Stonewall ayaklanmalarında “önde gelen bir figür” olarak kabul edilir. Ancak Johnson, ayaklanmaları başlatan kişi olarak anılsa da, ayaklanmanın başlangıcında aslında orada bulunmadığını iddia etmiştir. 

see all lgbt flags

Bu noktada Marsha’nın cinsiyet kimliği konusuna dönmek istiyorum. O dönemde Amerika’daki heteronormatif kültürün bariz önyargıları nedeniyle, ” Drag Queens ” ve ” Street Queens ” aynı zamanda ” kadın taklitçileri ” olarak da anılıyordu. Johnson “abartılı” giyinen gösterişli bir karakterdi ve bu nedenle “flörtöz bir sanatçı” olarak tanımlanıyordu. Buna ek olarak Marsha, ismindeki ” P  “nin insanların görünüşleri ve yaşam tarzları hakkında yaptıkları olumsuz yorumlara bir tepki olduğunu iddia etti – ” yaşam tarzı seçimleri ” –
ve ” Dikkate almayın anlamına geldiğini söyledi.

marsha p johnson at stonewall riot

Keşfettiğim bir araştırma kaynağına göre, Johnson aslında hiçbir zaman transseksüel terimiyle özdeşleşmemişti, ancak bu terim o dönemde kültürel dilin bir parçası değildi, ancak transseksüel terimi öyleydi.
Johnson aslında kendisini gey, travesti ve kraliçe gibi birçok şekilde tanımlıyordu ki bu da açıkça ” Drag Queen ” veya ” Street Queen ”
olarak anlaşılabilir. Johnson’ın cinsiyet kimliği veya cinsiyet ifadesi ” İnsan Cinsiyeti ve Cinsellik Çalışmaları Profesörü  “ne göre Arizona Üniversitesi’nden Susan Stryker’a göre Johnson’ın cinsiyet kimliği ya da cinsiyet ifadesi en iyi ” cinsiyet uyumsuzluğu ” olarak tanımlanabilir.

Marsha P Johnson Stonewall’da

Stonewall “ayaklanması” konusuna dönecek olursak, dönemin genel kültürel ikliminden kısaca bahsetmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda, 1960’ların sonlarında Amerika oldukça homofobik bir ortamdı ve eşcinsellik o dönemde bir tür akıl hastalığı olarak görülüyordu. Sonuç olarak,
eşcinsel topluluğunun sıklıkla polis şiddetinin kurbanı olması belki de şaşırtıcı değildir.

Marsha, Haziran 1969’da polis New York’taki bir eşcinsel barı olan Stonewall Inn’e baskın yaptığında sadece 23 yaşındaydı. Polis, 200’den fazla kişiyi bardan zorla çıkarıp sokağa döktü ve ardından ” aşırı ” olarak nitelendirilen şiddetli bir saldırıya maruz bıraktı.

Johnson, daha önce de belirtildiği gibi, NYPD’ye karşı tavır alan ” kilit isimlerden ” biri olarak tanımlandı.
Ayrıca, Stonewall ayaklanmasının katalizör görevi gördüğü ABD’deki eşcinsel özgürlük hareketinin ” kışkırtıcılarından ” biri olarak tanındı ve ” öncüsü ” olarak kabul edildi. Ayaklanmalar
sırasında Johnson sadece tutuklanmaya direnmekle kalmamış, aynı zamanda eşcinseller için eşit haklar sağlamak amacıyla bir dizi protesto yürüyüşü de düzenlemiştir.

Marsha-P-Johnson-Transwoman-emblematic-of-colour

Bu olaylar LGBT tarihinde gerçek bir ” pivotal moment ” için ilham kaynağı oldu. Protesto haberleri dünya çapında hızla yayıldı ve giderek artan sayıda insana protesto gruplarına katılmaları için ilham verdi. Böylece ilk protestolardan sadece bir ay sonra New York’ta ilk açık eşcinsel yürüyüşü gerçekleşti.

Marsha P Johnson ünlü

Marsha sadece bu gerçekten büyük olaylarla ünlü değil. Bu nedenle, hayatının daha kişisel biyografik ayrıntılarına dönersek, Marsha’nın New York’a ilk geldiğinde çok fakir olduğunu hatırlayabiliriz. Buna rağmen, Marsha gerçek amacını Drag Queen’in renkli ve gösterişli hayatında buldu, abartılı şapkaları ve göz alıcı mücevherleriyle tanındı ve Christopher Street’in ‘eksantrik gece hayatında’ tanınan ve bilinen bir figür haline geldi. Marsha bu konuda şöyle demiştir: “Ben bir hiçtim, ta ki Drag Queen olana kadar.

Bu yeni hayat Marsha’yı o kadar heyecanlandırmıştır ki, ikinci el dükkanlarından uygun eşyaları seçip kendi kostümlerini tasarlamaya başladığında yaratıcı yönünü ortaya çıkarmıştır.
Mütevazı başlangıçlardan sonra Marsha, Drag gece hayatında yükselen bir yıldız haline geldi ve sonunda drag sahnesinde kendilerine bir isim yapmak isteyen hevesli gençler için saygın bir ” Drag Anne ” oldu. Marsha’nın çabaları sonunda başarılı bir kariyere dönüştü ve sadece Londra’da sahne almakla kalmayıp dünyayı dolaşan Drag Grubu ‘Hot Peaches’ ile turneye çıktı.

Stonewall ayaklanmasına yol açan katalizör olan aşırı polis şiddeti ile ilgili iç karartıcı konuya dönecek olursak, makalenin sonuna doğru, uzun zaman geçmesine rağmen, 2019 yılında New York Polis Departmanı başkanı tarafından “NYPD tarafından gerçekleştirilen eylemler yanlıştı” şeklinde resmi bir özür yayınlandığını belirtmenin önemli olduğunu düşündük.

The death of Marsha P Johnson 

Marsha ne yazık ki 1992 yılında, henüz 46 yaşındayken gizemli bir şekilde trajik bir şekilde öldü. Cesedi Hudson Nehri’nde bulunduğunda altı gündür kayıptı. Muhtemel ölüm nedeni için ilk karar intihar oldu. Ancak Marsha’nın yakın arkadaşları, Marsha’nın gerçekte herhangi bir intihar eğilimi göstermediğini iddia ederek ikna olmadılar. Yıllarca süren soruşturmanın yeniden açılması taleplerinin ardından 2012 yılında dava nihayet yeniden açıldı ve ölüm nedeni “belirlenemedi” kararı verildi.

Marsha P. Johnson’ın aramızdan ayrılmasına rağmen, anısı ve mirası, “siyah trans bireylerin haklarını koruduğunu” söyleyen Marsha P. Johnson Enstitüsü’nün parlak örneğinde yaşamaya devam ediyor.

.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
TRY Türk lirası
EUR Euro