Onur Yürüyüşü nedir?

Onur Yürüyüşü nedir?

Yürüyüş, Haziran ayında gerçekleşen ve 1983’ten bu yana olduğu gibi her yıl rotası değiştirilen yıllık bir etkinliktir. Modern LGBT tarihinde belirleyici bir an olan New York’taki 1969 Stonewall ayaklanmalarından esinlenilmiştir. Daha fazla bilgi için bu makaleye bakınız.

Onur Yürüyüşü’nün tarihçesi

İlk Onur Yürüyüşü 1970 yılında Stonewall ayaklanmalarına cevaben New York’ta gerçekleşti.
Stonewall ayaklanmaları yaygın olarak eşcinsel hakları hareketinin doğuşu olarak kabul edilir. Gey, lezbiyen, biseksüel ve transseksüeller Stonewall ayaklanmalarının birinci yıldönümünü anmak üzere, daha geniş bir ulusal protesto hareketi olan Amerikan Gey Hakları Hareketi’nin bir parçası olarak yürüdüler.

Bu yıl Haziran ayı bir başka Stonewall yıldönümüne işaret edecek. Birçoğumuz Pride için New York’a gidemeyebiliriz, ancak yine de Paris Pride’a katılabiliriz. Yerel bir LGBT aktivist grubuna katılmanın yanı sıra, bu yılki Pride şenliklerine katılmanın iki harika yolu var.

Pride’a neden geçit töreni değil de “yürüyüş” deniyor?

Birçok insan Onur Yürüyüşü’nün aslında bir “yürüyüş” olarak adlandırıldığını bilmiyor, bu da tarihinin önemli bir parçası. “Yürüyüş” kelimesi, ABD’de eşcinsel hakları hareketinin başlangıcı olarak kabul edilen 1969 yılındaki Stonewall ayaklanmalarından gelmektedir. Kelimenin Afrika ve Karayip ülkelerinde de kullanılıyor olması kafa karışıklığına yol açmıştır; buralarda “march” bir kutlama ya da festival anlamına gelebilmekte, ancak mutlaka bir yürüyüş içermesi gerekmemektedir.

Stonewall ayaklanmalarının sadece LGBT topluluğundaki polis şiddeti sorununa ilişkin farkındalığın artmasına yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda binlerce insana sokaklarda bir araya gelerek kalpleri ve zihinleri değiştirmeleri için ilham verdiği unutulmamalıdır.

Bir sonraki Onur Yürüyüşü ne zaman ve nerede gerçekleşecek?

Şehrinizin Twitter’ında, ardından ülkenizde ve “onur yürüyüşü” veya “onur geçit töreni” kelimelerinde arama yapın.
Dünya çapında bir sonraki onur yürüyüşünün veya geçit töreninin ne zaman yapılacağını öğrenebileceksiniz
.

 Marche des Fiertés paris

Açık olan bir şey varsa o da onur yürüyüşünün Haziran ayında, gurur ayı olarak adlandırılan onur ayı sırasında gerçekleştiğidir. Dünya çapında yürüyüşe katılabileceğiniz birçok şehir var. Ve eğer “queer, trans, interseks, non-binary, ally…” iseniz, kimliğinize gurur katmak için harika bir fırsatınız var.

Onur haftası etkinlikleri genellikle dünyanın farklı şehirlerinde gerçekleşirken, birçok şehir aynı gün geçit töreni düzenliyor.
Norveç ve Güney Afrika gibi bazı ülkeler geçit törenini sadece belirlenen alanlarda düzenliyor. Montreal ise geçit törenine 8 Haziran’da boulevard René-Lévesque Ouest‘de ev sahipliği yapacak.

Pride etkinlikleri büyük kalabalıkları çekme eğilimindedir, bu nedenle bugünün en iyi LGBT aksesuarlarıyla takım oluşturmaya değer.
 

Organizasyonun Pride için bir ortak şehir listesi olmasına rağmen, kapsamlı ve sürekli genişleyen bir liste var.

Gay pride’ın amacı

Pride
yürüyüşünün amacı basittir: toplumun LGBTQIA+ topluluğu üyelerine yaşattığı travmayı ele almak amacıyla insanları birbirine bağlamak. Hala 2021, 2022, 2023’te yürümemiz gerekiyor… ! Çünkü görünür olmak önemlidir! Çünkü haklarımızı her zaman talep etmeliyiz!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
EUR Euro