Cinsiyet Disforisi Nedir?

gender dysphoria

Cinsiyet disforisi, çocukların yanlış cinsiyette doğduklarını düşündükleri için yoğun duygusal sıkıntı yaşadıkları bir ruh sağlığı bozukluğudur.
Transseksüel (trans olarak da bilinir) veya cinsiyete uymayan olmanın bir ruh sağlığı bozukluğu olmadığını belirtmek önemlidir. Cinsiyet disforisi sadece bir çocuk doğumda atandığı cinsiyet ile olduğunu hissettiği cinsiyet arasındaki farklılıktan ciddi şekilde rahatsız olduğunda teşhis edilir.

Cinsiyet disforisi: Tanım 

Örneğin, penisle doğan bir çocuk kendini kız gibi hissedebilir veya tam tersi olabilir. Bu durum evde, okulda ve arkadaşlarıyla sorunlara neden olabilir. Anksiyete, depresyon veya intihar düşüncelerinden muzdarip olabilir. Bu durumda, çocuğun cinsiyet kimliğiyle bağlantılı duygusal sıkıntıları için tedavi alabilmesi için cinsiyet disforisi teşhisi konulabilir. Cinsiyet
kimliğinin kendisi bir ruh sağlığı bozukluğu olarak kabul edilmeyecektir.

Cinsiyet disforisinin belirtileri nelerdir?

Cinsiyet disforisi olan çocuklar, doğumda atandıkları cinsiyet ile olduklarını hissettikleri cinsiyet arasında büyük bir fark yaşarlar. Kendilerini yanlış bedende sıkışmış hissettiklerini söyleyebilir veya farklı bir cinsiyet olarak muamele görmek isteyebilirler. Bu deneyimleri yaşayan çocuklar ve gençler genellikle kendilerini transseksüel olarak tanımlar, ancak tüm transseksüel çocuklar cinsiyet disforisinden muzdarip değildir.

Cinsiyet disforisinin ana belirtisi, çocuğun cinsiyet kimliği nedeniyle aşırı duygusal sıkıntı yaşamasıdır. Doğumunda atandığı cinsiyet ile olduğunu hissettiği cinsiyet arasındaki fark nedeniyle endişeli, depresif veya intihara meyilli olabilir. Bu sıkıntı genellikle okulda, evde veya arkadaşlarıyla sorunlara yol açar.

Ayrıca günlük olarak transgender hareketiyle özdeşleşmek isteyebilir, hatta Transgender Bayrağı satın almak ve Gay Pride’a katılmak isteyebilir. Her
şeyden önce, ona tüm bunların “normal” olmadığını söylememelisiniz çünkü bu onu küçümsemek olur, ona eşlik etmeli ve arzularını ve korkularını onunla birlikte keşfetmelisiniz. 

Cinsiyet disforisi nasıl teşhis edilir?

Cinsiyet disforisi genellikle sadece çocuk kendi cinsiyeti hakkında okulda, evde veya arkadaşlarıyla sorunlara neden olacak kadar sıkıntılı hissediyorsa teşhis edilir.
Bu sıkıntı geçici değil, zaman içinde kalıcıdır, dikkatli olun! 

Cinsiyet
disforisi ile ilişkili sıkıntı genellikle sosyolojik bir sorun olarak kabul edilir.
Sorun, çocuğun kendini farklı bir cinsiyette hissetmesi değildir. Sorun, transseksüel ya da cinsiyete uymayan olmayı anormal olarak değerlendiren bir dünyada yaşıyor olmamızdır, oysa öyle değildir, düşünmekte ve hareket etmekte özgür olmalıyız. Bu da çocukların sıklıkla cinsiyet kimliklerini keşfetmenin yanı sıra zorbalığa uğrama, reddedilme veya ayrımcılığa maruz kalma stresiyle baş etmek zorunda kaldıkları anlamına gelmektedir.Cinsiyet Disforisi

Cinsiyet disforisi nasıl tedavi edilir?

Cinsiyet disforisi tedavisi, çocukların cinsiyet kimlikleriyle ilgili zor duygularla başa çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlar. Cinsiyet kimliklerini
değiştirmek veya doğumda atandıkları cinsiyette olmaları gerektiğine ikna etmek için hiçbir girişimde bulunulmamalıdır.

Çocuğun duygularının normal olduğunu, bunlarda anormal bir şey olmadığını anlamasına yardımcı olunmalı, böylece kendilerini daha iyi hissetmeleri sağlanmalıdır.

Buna ek olarak, bir sağlık uzmanı çocuklara ve ailelerine çocuğun cinsiyetini kendisini iyi hissettirecek sağlıklı bir şekilde nasıl ifade edebileceğini belirlemede yardımcı olacaktır. Bazen bu, çocuğun bedenini kendi iç cinsiyet kimliğiyle uyumlu hale getirebilecek hormon tedavisi veya cinsiyet değiştirme ameliyatını içerebilir. Bir terapist, ailelerin bu seçeneklerin çocuğun özel durumuna uygun olup olmadığına karar vermesine yardımcı olabilir.

Herhangi bir karar veya seçim yapmadan önce her zaman yetkin profesyonellerin tavsiyelerini almalı, alanında saygın sağlık uzmanları hakkında bilgi edinmelisiniz.
 

Diğer bozuklukların riski

Cinsiyet disforisi olan çocuklar genellikle depresyon ve/veya anksiyeteden muzdariptir ve kendilerine zarar verme veya intihara teşebbüs etme riskleri daha yüksektir. Çocuğunuzun veya gencinizin intihara meyilli olabileceğini düşünüyorsanız, Solidarites-Sante.gouv.fr adresine gidebilir ya da 15 veya ‘ı arayabilirsiniz.112 (Avrupa numarası) acil bir durumda yardım ve destek bulmak için . Beklemeyin, çocuklar ve gençler arasında intihar riski çok gerçektir.

BLOG’umuzu da okuyun: 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
TRY Türk lirası
EUR Euro