Stonewall ayaklanmaları neydi?

stonewall riots

Stonewall ayaklanmaları, 28 Haziran 1969’un erken saatlerinde New York’un Greenwich Village bölgesindeki Stonewall Inn’de gerçekleşen bir polis baskınına karşı düzenlenen bir dizi şiddetli ve spontane protestodur. Bu olaylar, Amerika Birleşik Devletleri’nde eşcinsel kurtuluş hareketine ve LGBT hakları için verilen modern mücadeleye yol açan en önemli olay olarak kabul edilmektedir. İsyanlar 28 Haziran 1969 Cumartesi günü 53 Christopher Street adresindeki Stonewall Inn’e yapılan polis baskınıyla başladı.

Stonewall Ayaklanmaları bir dizi şiddetli ve spontane protestoydu

Stonewall Ayaklanmaları, 28 Haziran 1969 sabahının erken saatlerinde New York Manhattan’ın Greenwich Village bölgesindeki Stonewall Inn’de gerçekleşen bir polis baskınına karşı düzenlenen bir dizi şiddetli ve spontane protestoydu. İsyanlar, 28 Haziran 1969 Cumartesi günü saat 1.20’de 53 Christopher Street’teki Stonewall Inn’e yapılan bir polis baskınıyla ateşlendi.

Çevik kuvvet teçhizatlı polis binaya girdi ve travestilerin ve drag queenlerin uğrak yeri olan bir dans kulübüne ev sahipliği yapan bir odaya zorla girdi.
Çoğunlukla farklı cinsiyetlerden insanlar. Çok geçmeden polisin elinde arama izni olmadığı ve kulübün gerekli ruhsata sahip olmadığı anlaşıldı. Bu
tür durumlarda sıklıkla olduğu gibi, birkaç müşteri tutuklandı ve arka kapılardan birinde küçük bir kargaşa yaşandı, ancak müşteriler tarafından polise karşı şiddet kullanılmadı.

Bu, New York’ta kamusal alanlarda polisin görünür varlığına karşı müşteriler ve polis tarafından gerçekleştirilen bir dizi şiddetli isyan eylemi olan Stonewall Ayaklanmalarının başlangıcıydı. İsyanlara
150 ila 200 arasında müşterinin katıldığı tahmin edilmektedir. Bazı polis memurları hafif yaralandı.

Stonewall’daki ilk isyan gecesi 

İlk isyan gecesi bir saat sürdü ve daha sonra birkaç gece devam etti.
Şiddetin ilk gecesi çoğunlukla polise yönelikti, araçlar yakıldı ve birkaç yüz isyancı polisle karşı karşıya geldi.

ABD tarihinde bu tarihte, bir drag queen Stonewall isyanı sırasında bir kadının elini tuttu. Bir
hafta önce, leopar derisi giymiş ve maske takmış birkaç kadın Stonewall Inn’i hala faaliyetteyken basmıştı.

stonewal riot drag queen

Bu fotoğrafta, Stonewall ayaklanmalarının kurbanlarını bir drag queen ile kutluyoruz.
 

Eşcinsel kurtuluş hareketini yaratan olay

Stonewall ayaklanmaları, Amerika Birleşik Devletleri’nde eşcinsel kurtuluş hareketine ve LGBT hakları için modern mücadeleye yol açan en önemli olay olarak kabul edilmektedir.

Stonewall Ayaklanmaları, 28 Haziran 1969 sabahının erken saatlerinde Stonewall Inn’de gerçekleşen bir polis baskınına karşı eşcinsel topluluğu üyeleri tarafından düzenlenen bir dizi şiddetli ve spontane protestoydu.
İlk ayaklanma, polisin o sabah erken saatlerde Stonewall Inn’e yaptığı baskınla ateşlendi.
Polis, binanın köşesindeki Christopher Street’in sahibini barında sarhoşluk yapmak ve izinsiz girmekle suçladı. Müşteriler daha sonra Christopher Street’i basarak camları kırdı ve polis arabasını sprey boyayla boyadı. Kavgaya katılanlar, ünlü bir hareketten ödünç alınan “hey, ho, ho, hayatlarımızı geri istiyoruz!” sloganları
attı&nbsp
;

Sokaklar şiddetle çalkalandı, polis arabalarına taşlar atıldı, şişeler ve teneke kutular havada uçuştu.
Olaylar şehrin diğer bölgelerine de sıçradı, göstericiler polis arabalarını ateşe verdi ve polis memurlarına tuğla ve şişe fırlattı. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
TRY Türk lirası
EUR Euro