LGBTQQIP2SAA : Anlamı ve Açıklaması

meaning lgbt

LGBTQQIP2SAA topluluğunun ana kısaltmaları.

LGBT topl
uluğu
ve üyeleri genellikle çeşitli kısaltmalarla anılır, ancak bunlar değişebilir. En yaygın olanları “LGBT”, “LGBTQ” ve “LGBTQI+” veya “LGBTQQIP2SAA”, bir varyantı var “. Ancak son yıllarda, “LGBTQIA+”, “LGBTQ2S+” ve daha eski olanlar için ünlü “LGBTQI2SAA” gibi başka versiyonlar da ortaya çıkmıştır.

Bu çok fazla gibi gelebilir, ancak bunu anlamak için biraz geriye gitmeniz yeterlidir:

LGBT hareketinin başlangıcında, 1970’lerde, cinsel yönelim ve cinsiyet tanımları nispeten dardı. Zamanla bazı insanlar geleneksel tanımlardan uzaklaşma ve kendilerini yeni terimlerle yeniden tanımlama ihtiyacı hissetti. 2010’dan sonra birçok yeni terim ortaya çıktı ve bunlara bu makalede bulabileceğiniz kendi lgbt bayrakları eşlik etti. Bu “yeni” cinsiyet kimliklerini ve cinsel yönelimleri içermek için, temel kısaltma “LGBT” gelişmiştir.

See lgbt flags

LGBTQQIP2SAA kısaltmasının
tanımları.

Şu anda mevcut olan tüm tanımlar
LGBT
kısaltmasına dayanmaktadır. Bir kısaltmadan diğerine sabit kalan birkaç harf eklenmiştir. Bu nedenle bu harflerin her birini alıp anlamlarını açıklayabiliriz:

  • L harfi: Lezbiyenler 

Bu harf
lezbiyen hareketini temsil eder.
Lezbiyenler diğer kadınlara romantik ve cinsel olarak ilgi duyan kadınlardır.

19 yaşında, 1999’da dolaptan çıkan Fransız Amélie Mauresmo’nun durumu budur.

  • G harfi: eşcinseller

Ormanda öpüşen iki eşcinsel erkeğin renkli fotoğrafı.
Bu harf eşcinsel bireyleri temsil eder.
Bunlar erkeklere ilgi duyan erkeklerdir. Lezbiyenler için olduğu kadar geyler için de geçerli olan ve onları tanımlamak için kullanılan bir başka terim de homoseksüellerdir.

Bu tanıma uyan bir Fransız şahsiyet, bunu açıkça söyleyen yapımcı, sunucu ve komedyen Laurent Ruquier’dir. Kendisi
eşcinselliğini çok geç keşfettiğini söylüyor.

See lgbt jewellery

  • B harfi : biseksüel 

Biseksüellik hem erkeklere hem de kadınlara ilgi duymaktır.
Bu çekim eşzamanlı olabileceği gibi, yaşamın belirli dönemlerinde, bir cinsiyetten insanların diğerine tercih edildiği durumlarda gecikmeli de olabilir.

Biseksüel yıldızlara iyi bilinen bir örnek Amerikalı-Kamboçyalı aktris Angelina Jolie’dir. Aktris Jenny Shimizu ile bir ilişkisi olduğunu kabul etti, ancak aynı zamanda Brad Pitt ile evliydi.

  • T harfi: Trans (Trans-kimlik / Transgender)

Trans
kimlik,
genellikle “trans” olarak kısaltılır, kendini doğumda atanan cinsiyete göre tanımlamama eylemidir.

Kendini trans olarak tanımlayan ünlüler arasında Haziran 2014’te Times dergisinin kapağında yer alan Orange Is the New Black oyuncusu Laverne Cox da bulunmaktadır. İkinci sırada ise Montreal Olimpiyatlarında (1976) dekatlon dalında altın madalya kazanan Amerikalı Caitlyn Jenner yer almaktadır.

  • The letter Q: Queers 

Queer insanlar belirli bir özellik ile tanımlanmazlar, ancak kendilerini heteroseksüellik tanımının dışında tutarlar.
Aynı zamanda kendilerini geleneksel ikili spektrum (erkek veya kadın) dışında bir cinsiyet kimliği ile tanımlayan insanlar için çok genel bir terimdir. Bir bakıma, tüm LGBT kısaltmalarının ve tanımlarının queer kavramına dahil olduğunu söyleyebilirsiniz.

İngilizce queer kelimesi Fransızcaya “étrange”, “tuhaf”, “şüpheli”, “louche” olarak çevrilir.

  • İkinci Q: sorgulama

Bir kez daha, “sorgulama durumundaki” insanları tanımlamak için kullanılan oldukça genel bir terimle karşı karşıyayız. Peki ama bu tam olarak ne anlama geliyor? Çok basit bir şekilde, cinsel yönelimlerini ve cinsiyet kimliklerini sorgulayan ve araştıran kişileri ifade eder. Bunun çeşitli nedenleri vardır: örneğin, kişinin
kendini araması veya cinsiyet/cinsel kimliğinin tanımını sorgulaması. Sorgulama tanımına uyan bir kişi “geçiş sürecindedir”. Genellikle kimliklerini er ya da geç keşfederler.

  • Harf I: İnterseks

İnterseks kişiler, belirli cinsel özelliklerle doğan ve ikili bir cinsiyete (erkek veya kadın) atanamayan kişilerdir.
Amerikalı profesör Anne Fausto-Sterling’e göre bu vakalar nadir olmakla birlikte her 1.000 doğumda 1 ila 2 vakayı (%0,17 ila 0,2) temsil etmektedir. 

  • P: PANSEKSÜEL(LE)

Tüm cinsel yönelimlerden veya cinsiyet kimliklerinden insanlara cinsel ilgi duyan herhangi bir kişi.

Panseksüel(ler)in biseksüel(ler)den farklı olduğunu belirtiyoruz.

  • 2S: LGBT iki ruhlu

Ayrılma, kendini erkek ve kadın olarak tanımlama eylemidir. “İki Ruh” anlamına gelen “2S “den kısaltılan bu terim, Kuzey Amerika’nın yerli halkları tarafından ortaya çıkmıştır. En az dört cinsiyet olduğuna inanırlar (kişiye bağlı olarak bu sayı 3 ila 5 arasında değişebilir): erkek, kadın ve hem erkek hem de kadın. Başlangıçta bu terimin cinsel bir çağrışımı yoktu, ancak bir kişinin ruhani karakterini tanımlamak için kullanılıyordu.

view lgbt t-shirts

  • İlk A harfi : androjen

Androjen insanlar, özellikle görünüşleri ve kıyafetleriyle kendilerini erkek ve kadın arasında bir yerde tanımlayan kişilerdir.
Bununla birlikte, hermafroditizm biyolojik bir olgu olduğundan, androjen insanlar hermafroditlerle karıştırılmamalıdır.

Aktris Tilda Swinton androjendir ve bu nedenle diğer Hollywood aktrisleri tarafından oynanmayacak roller verilmiştir.

  •  İkinci A harfi: aseksüel

Aseksüeller ne kendilerine ne de başkalarına karşı cinsel çekim hissetmeyen insanlardır. Bu terim cinsel yoksunluk tanımı ile karıştırılmamalıdır. Aseksüel bir kişi de cinsel ilişkiye girebilir, ancak onları motive eden şey kendine duyulan çekimden başka bir şeydir. Örnek olarak bir partnerden tatmin olmak veya çocuk sahibi olma arzusu verilebilir.

Ünlü isimler arasında psikanalizin babası Freud’dan başkası yoktur. “Yapacak daha ilginç bir şey (psikanaliz) bulduğu” söylenir.

  • The +.

Bazı kısaltmalarda yer alan “+” basitçe unutulan ya da isimlendirilemeyen diğer tüm kişileri kısaltmanın tanımına dahil etme arzusunu gösterir. Bazı kısaltmalarda “O” haline gelen bir “+” varyantı. Bu varyant Shakespeare’in dilinde “diğerleri” – “ötekiler” anlamına gelir.

LGBT topluluğunda iz bırakmış LGBT kişilikleri keşfedin: 

Marsha P. Johnson


David Hockney

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
EUR Euro