April Ashley: Trans Haklarının İkonu ve Öncüsü

april ashley

April Ashley (29 Nisan 1935, George Jamieson doğumlu) İngiliz model ve restoran hostesidir. İngiliz basını tarafından 1961 yılında transseksüel olarak tanımlanmıştır. Dünya çapında birçok insana ilham veren lgbt hareketinin önde gelen isimlerinden biridir. Bugün birçok kişi April Ashley’in hikayesine atıfta bulunarak lgbt bayrağını dalgalandırmaktadır. 

Nisan Ashley’in Hikayesi 

Katolik bir baba ve Protestan bir annenin altı çocuğundan biri olan Jamieson, Liverpool’da mutsuz bir çocukluk geçirdikten sonra 1950’lerde Paris’e taşındı ve ünlü Fransız şovmen Coccinelle ile Théâtre du Carrousel kabare gösterisinin topluluğuna katıldı. Jamieson
ilk cinsiyet değiştirme
ameliyatını
1960 yılında Fas’ın Kazablanka kentinde Dr. Georges Burou’nun yönetiminde geçirdi.

Dr. Burou’dan cinsiyet değiştirme ameliyatı olan sadece yedinci kişiydi ve doktor Jamieson’u prosedürün ölümle bile sonuçlanabileceği konusunda uyardı, ancak Jamieson operasyona devam etti.
Ashley, ameliyattan sonra haftalarca kan kaybettiğini ve bir daha hiç çıkmayan büyük saç kümeleri kaybettiğini söylüyor.

Ashley, The First Lady adlı kitabında, hala bir erkek olarak yaşarken tecavüze uğramasının şok edici hikayesini anlatıyor. Eşcinsel bir oda arkadaşı genç George Jamieson’a şiddetle tecavüz etmiş ve cinsel saldırı sonucunda anüsü ciddi şekilde yaralanmıştır.

Kitabı
bulmak için kitapçılarda “the first lady april ashley” başlığı ile arama yapmanız gerekecektir.
Ashley bunun sonucunda birçok psikolojik travma yaşadı. İngiltere’ye döndükten sonra Ashley başarılı bir model oldu, Vogue gibi yayınlarda göründü ve Bing Crosby ve Bob Hope’un oynadığı The Road to Hong Kong filminde küçük bir rol aldı. Ancak 1961 yılında Sunday People’ın transseksüel olduğunu ortaya çıkarmasının ardından rolü filmden çıkarıldı. 1963’te Saygıdeğer Arthur Corbett ile evlendi, ancak evlilik uzun sürmedi.

1970’te Corbett (daha sonra 3. Baron Rowallan), Ashley’in erkek olarak doğduğu gerekçesiyle evliliği iptal ettirmeyi başardı ve Birleşik Krallık’ta 2004 Cinsiyet Tanıma Yasası yürürlüğe girene kadar transseksüellerin yasal statüsü için bir emsal oluşturdu. Londra’da geçirdiği bir kalp krizinin ardından Ashley birkaç yıllığına Galler sınırındaki Hay-on-Wye kasabasına çekildi.

Ashley bir zamanlar başka bir sanatçı ve transseksüel olduğu iddia edilen Amanda Lear ile iyi arkadaştı. Ashley’nin The First Lady adlı kitabına göre, iki kadının arası açıldı ve yıllardır konuşmuyorlar. Bir noktada, Catherine Zeta-Jones’un Ashley’in hayatını konu alan bir filmde Ashley’i oynayacağı söyleniyordu. Ashley’nin hala birçok ünlü arkadaşı ve hayranı var. Doctor Who yıldızı Jon Pertwee ve eşi Ingeborg ile iyi arkadaştı. Chelsea’de birlikte içki içerlerdi.

Read April Ashley Biography in Book 

Duncan Fallowell tarafından yazılan
April
Ashley’s Odyssey adlı biyografi 1982 yılında yayımlandı.
Ashley 2006 yılında otobiyografisi The First Lady’yi yayınladı ve Channel Five News, This Morning ve BBC News’de televizyon programlarına çıktı. Bir röportajında, “Bu gerçek hikaye ve 1982’de söyleyemediğim pek çok şeyi içeriyor” diyerek, Michael Hutchence, Peter O’Toole, Omar Sharif, Turner Ödüllü heykeltıraş Grayson Perry ve gelecekteki 19. Infantado Dükü ile yaşadığı iddia edilen ilişkilerin ayrıntılarını anlattı.

Ancak kitap, Ashley hakkındaki 1982 tarihli kitaptan büyük ölçüde intihal yapıldığının ortaya çıkmasının ardından rafa kaldırıldı. Ashley
‘nin sevgilisi olduğu belirtilen aktörlerin çoğu iddiaların doğruluğunu reddetti.

April Ashley Fotoğrafları

april ashley photos

april ashley on tv

Diğer kişilikleri keşfetmek için de okuyun: 

Marsha P. Johnson: LGBT ikonu

David Hockney: LGBT sanatçı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Değişikliğinizi seçin
EUR Euro